Update: Een trouwfeest in Corona tijd

Wat kan er wél?

Kan onze bruiloft wel doorgaan naar aanleiding van alle maatregelen en regelgeving met betrekking tot het Coronavirus? En hoe zit het met het feest? Kan dit doorgaan? Mogen we wel dansen? Het zijn spannende vragen. Met grote impact op de feestelijke afsluiting van elke bruiloft; het feest! Op deze pagina houden we je op de hoogte van de mogelijkheden voor een trouwfeest in corona tijd. 

Dit doen we op basis van eigen bevindingen, berichten van het RIVM, de rijksoverheid, publicaties of verordeningen van de gemeenten én op basis van informatie van branchegenoten en onze collega DJ’s en bureaus.

De belangrijkste punten, van wat we tot nu toe weten:

Vanaf 1 juli geeft het RIVM en Ministerie van Justitie aan dat dansen op een bruiloft toegestaan is! Gemeenten gaan op dit moment verschillend om met deze richtlijnen. Bijvoorbeeld: In de Gemeente Utrecht is het toegestaan om zowel binnen als buiten te dansen, met in achtneming van de 1,5 meter afstand. In andere gemeenten mag er enkel buiten gedanst worden, met in achtneming van de 1,5 meter afstand. 

Per 1 juli 2020 is er geen bovengrens meer voor het aantal personen dat binnen of buiten bij elkaar mag komen. Hieronder vallen naast de horeca ook bruiloften. Belangrijk is dat de bovengrens alléén wordt losgelaten onder de volgende voorwaarden: vaste zitplaatsen, reservering en gezondheidscheck vooraf. Als een locatie niet aan deze voorwaarden kan voldoen, blijft een maximumaantal bezoekers gelden van 100 personen (exclusief personeel) per ruimte met vaste zitplaatsen binnen en 250 personen (exclusief personeel) buiten. Uiteraard moet iedereen 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden.

DJ SUGGESTIES VOOR BRUILOFTEN

DANSEN OP JULLIE BRUILOFT IN CORONATIJD?

Voor aanvullende informatie over de mogelijkheid om te dansen op bruiloften, verwijzen wij je graag naar het liveblog van onze vrienden van The Perfect Wedding.

Rijksoverheid update website: dansen nu niet meer toegestaan
Er is recentelijk nieuwe informatie televoeg aan de website van de Rijksoverheid. Hier geeft de Rijksoverheid aan;

 “Bij binnen- en buitenlocaties in de horeca is een vaste eigen zitplaats verplicht. U mag dus niet van plek wisselen of dansen. Buiten de horeca, in de buitenlucht, is dansen toegestaan. Maar alleen als mensen vanaf 18 jaar en buiten hun eigen huishouden minimaal 1,5 meter afstand houden van elkaar.”

Onderstaand de belangrijkste bevindingen van TPW  van 09 juli 2020 – 13.00u.

Veel onduidelijkheid over toestaan dansen op bruiloft
Er bestaan grote verschillen in het beleid dat gemeenten hanteren rondom dansen op een bruiloft. Deze verschillen vloeien vooral voort uit onduidelijkheid vanuit het RIVM en de website van de Rijksoverheid, waar geen antwoorden op zijn te vinden. Ook worden er op verschillende belmomenten andere richtlijnen gegeven.

Een derde keer navraag bij het RIVM schept duidelijkheid: “Dansen op een bruiloft mag, ook binnen. Belangrijk is alleen dat iedereen 1,5 meter afstand tot elkaar kan houden.” Het Ministerie van Justitie benoemt per e-mail diezelfde richtlijn en geeft als aanvulling: “Uiteraard kunnen het bruidspaar en andere bij elkaar horende echtparen wel dichter op elkaar dansen.”

Veel gemeenten handhaven op basis van een noodverordening, maar hierin zitten grote verschillen met de richtlijnen van RIVM & Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Ook verwijzen medewerkers van gemeenten naar de verschillende noodverordeningen, maar hierin is niet specifiek duidelijk of deze voor bruiloften (besloten bijeenkomsten met uitnodiging) gelden, zoals in die van de gemeente Rotterdam.

Gemeente Rotterdam
Telefonisch: alleen buiten mag worden gedanst met de inachtneming van 1,5 meter afstand.

Gemeente Amsterdam
Alleen buiten mag worden gedanst met de inachtneming van 1,5 meter afstand.

Gemeente Utrecht
Binnen en buiten mag er gedanst worden met inachtneming van 1,5 meter afstand.

Gemeente Eindhoven
Alleen buiten mag worden gedanst met de inachtneming van 1,5 meter afstand. “Zolang het RIVM niet op de website of in een officiële verklaring vermeldt dat dansen op een bruiloft mag, mag het in Eindhoven niet.”

Gemeente Den Haag
Kon gisteren geen antwoord geven op onze vragen en komt later met een standpunt.

Extra informatie:

De actuele noodverordeningen van je gemeente kun je o.a. vinden via de Rijksoverheid > Veiligheidsregio’s.

N.B. Buiten feesten en dansen is voor veel trouwlocaties moeilijk, gezien de vergunningen die een gemeente dient af te geven of richtlijnen die zij stellen aan (harde) muziek buiten. Een silent disco biedt ook mogelijkheden. Zelfs binnen dansen is voor veel locaties moeilijk, onder het credo “hospitality” / gastvrijheid gaan deze zaken niet hand in hand samen:

  • Een zaal waar normaal gesproken 100 mensen in kunnen dansen is met 1,5 meter geschikt voor 25 mensen
  • Handhaven op 1,5 meter is lastig: je wil je gasten een fan-tas-tisch feest garanderen, maar moet wel steeds waarschuwen met de kans op ontevreden gasten
  • Als gasten starten met borrelen wordt een feest steeds ‘gezelliger’, waardoor het garanderen en handhaven op 1,5 meter onmogelijk lijkt

MOGELIJKHEDEN BINNEN DE HUIDIGE REGELGEVING:

Er mag in sommige gemeenten vanaf 1 juli buiten gedanst worden! Dit is echter met in achtneming van de 1,5 meter afstand regel helaas niet voor elke locatie werkbaar, met het aantal gasten wat jullie graag willen uitnodigen. De meest voor de hand liggende optie is om het feest naar buiten te verplaatsen. Als de weergoden jullie gezind zijn is dit natuurlijk een heerlijke oplossing voor een warme zomeravond. Hiervoor zal in veel gevallen een vergunning moeten aangevraagd worden voor het ter gehore brengen van versterkt geluid. Een Silent Disco kan hiervoor een uitkomst bieden. Dit beperkt de geluidsdruk aanzienlijk en geeft een unieke feestbeleving. Onze DJ’s zijn hierin bedreven en deze materialen hebben we tot onze beschikking. Willen jullie meer informatie over de mogelijkheden voor een silent disco op jullie bruiloft; neem gerust contact met ons op!

Silent Disco publiek
Silent disco Sol
Start Chat
1
Chat met B-BE
Hallo 👋
Waar kan ik je mee helpen?